‘Het AVL staat in mijn testament. Dat geeft rust’

Hester Mulder is 51 jaar, getrouwd, werkte als administratief medewerkster. Ze houdt van het leven en heeft de hoop om oud te worden en tegelijkertijd heeft ze verschillende vormen van kanker. Op haar zesentwintigste werd ze gediagnosticeerd met eierstokkanker. Sindsdien (1997) is kanker nooit meer helemaal verdwenen uit haar leven. Nadat haar vader plotseling overleed aan een agressieve vorm van kanker, wilden ze Hester voor de zekerheid ook onderzoeken. Ze zagen een afwijking in haar longen met uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Waar recent ook nog twee uitzaaiingen in de klieren achter haar borstwervels zijn gevonden en dertig in haar hersenen, waardoor ze epileptische aanvallen kreeg.

Immuumtherapie bij het AVL
Hester heeft verscheidene operaties en behandelingen gehad en krijgt nu immuuntherapie bij het Antonie van Leeuwenhoek. Hier reageert ze goed op: de tumoren worden kleiner en verdwijnen zelfs. Haar man stelde voor om het AVL op te nemen in hun testament. Samen hebben ze de keuze gemaakt om AVL Foundation daadwerkelijk op te nemen in haar testament en zo te investeren in onderzoek naar behandeling tegen kanker.

Hester's ervaringen met kanker
Wij gingen met Hester in gesprek om haar verhaal vast te leggen.“Toen ik voor het eerst hoorde dat ik kanker had, was ik wel even van het padje af en dacht ik dat ik dood zou gaan. Ik weet nog hoe verdrietig ik was toen ik als jong meisje een operatie kreeg waarbij mijn eierstok werd verwijderd en ik vijf deuren verder in het ziekenhuis een baby hoorde huilen: ik kon geen kinderen meer krijgen. Toch ga ik elk nieuw behandeltraject positief in: opereren, herstellen en weer door.

Gamma Knife
Door de Gamma Knife-bestraling en immuuntherapie zijn er van de dertig plekken in mijn hoofd nu nog twee kleintjes over. Mijn longen zijn schoon en de twee plekjes achter mijn borstwervels worden ook kleiner. Het gaat dus steeds beter met me. Wel heeft de immuuntherapie die ik sinds april 2020 maandelijkse krijg, elke keer weer andere bijwerkingen: vermoeidheid, rugpijn, gordelroos, hoofdpijn, blaasjes in mijn mond, jeuk.

Het AVL voelt als familie
Af en toe laat ik mijn ziekte even helemaal los. Wanneer ik naar de kledingzaak van mijn vriendin in Purmerend ga bijvoorbeeld. Dat voelt als een warm bad. Ik ben dan niet ziek en heb dan geen pijn. Ook geeft mijn auto mij hernieuwde vrijheid. Ik ben in verschillende ziekenhuizen behandeld, maar nergens voel ik me minder patiënt dan in het AVL. Er lopen alleen maar mensen met kanker rond. Daarom voelt het aan als familie, iedereen komt er voor hetzelfde. Ik vind het AVL geweldig: de artsen, het verplegend personeel, de goede voorlichting, je wordt overal bij betrokken.

Dankzij het AVL heb ik het leven
Mijn man kwam op het idee om het AVL geld na te laten. ‘Dankzij het AVL heb jij het leven’, zei hij. ‘Je wordt er zo goed behandeld’. Ik was het daar natuurlijk mee eens. Wij hebben toen besloten dat tachtig procent van onze woningwaarde naar het AVL toegaat wanneer wij overlijden. De kinderen van mijn man krijgen elk tien procent. Wij hebben dit met hen besproken en zij staan achter deze keus. Ze delen de mening van hun vader. Zelf hebben ze al een huis en een goede baan.

AVL Foundation
Iedereen die kanker heeft gun ik een heel lang leven. Dus ik hoop dat meer mensen het AVL geld willen nalaten, zodat er in de toekomst geen mensen meer aan kanker overlijden. Tijdens een immuuntherapiebehandeling hebben wij mijn longarts verteld dat we het AVL opnemen in ons testament. Hij zorgde ervoor dat de AVL Foundation contact met ons opnam om ons te vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Het geeft rust
Ik vond het moeilijk om over de periode na mijn dood te praten. Met knikkende knieën ging ik naar de notaris toe. Maar ik ben blij dat we deze stap genomen hebben. Het geeft rust. Mijn man en ik hebben toen bij de notaris vast laten leggen dat het AVL onze erfenis mag gebruiken voor doeleinden waar op dat moment geld voor nodig is: voor onderzoek naar nieuwe behandelingen of patiëntenzorg.

Hopelijk behoor ik ook tot de mensen die oud worden zonder kanker. Ik heb het leven lief en wil nog zoveel. Zo zou ik graag Aruba bezoeken om de kazerne te zien waar mijn vader, die marinier was, twee jaar heeft gewoond. Daarnaast wil ik weer aan het werk. Ook al is het als vrijwilliger, ik wil me nuttig maken voor anderen.

Meer weten over AVL Foundation in uw testament? 
Neem gerust vrijblijvend contact op met Ellen Coster via 020 - 512 9025 of e.coster@nki.nl. Zij denkt graag met u mee. Of lees de brochure 'Nalaten een bijzondere manier van geven'.

Vraag de gratis brochure over nalaten aan ->

Persoonlijk advies over Nalaten
Ellen Coster
Senior Relatiemanager nalatenschappen
T: 020 512 9025
M: 06 2022 1388
E: e.coster@nki.nl

Belverzoek >

Brochure aanvragen >

Meer informatie over Nalaten >

Statutaire naam
Stichting Antoni van Leeuwenhoek Foundation
Plesmanlaan 121
1066 CX Amsterdam
KvK nummer: 53146093